Na twintig jaar trouwe en ook wel eens iets minder trouwe dienst heeft Koninklijke Watersportvereniging Frisia afscheid genomen van haar als startschip omgebouwde Amsterdamse zolderschuit. Hiervoor in de plaats gekomen is de IJsselmeerkotter WL6, oorspronkelijk gedoopt als ‘De drie gezusters’.

Wat twintig jaar geleden begon als een kale zolderschuit met een aanhangmotor is langzaam uitgebouwd tot een startschip met ingebouwde diesel en stuurhut. De hulp van vrijwilligers en donateurs was hierbij zeer welkom. Vele jaren werd het startschip gebruikt om de wedstrijden van KWV Frisia en anderen in goede banen te leiden. Ook werd het gebruikt voor allerlei andere doeleinden, bijvoorbeeld als basis waarop tentjes werden gezet bij jeugdwedstrijden tot het varen met Apollo tijdens het skûtsjesilen. De laatste jaren bleek het gevecht tegen de oxidatie niet meer te winnen, het vlak werd te dun. Hierdoor moesten er ingrijpende en kostbare aanpassingen uitgevoerd worden. Het bleek dan ook beter om een ander schip aan te gaan schaffen.

Met een pakket van wensen en eisen in de hand is een speciale commissie van KWV Frisia een zoektocht gestart naar een schip dat zo goed mogelijk voldeed. Uiteindelijk viel de keuze op een IJsselmeerkotter, de WL6, met als thuishaven Vlissingen. Het schip voldoet welliswaar nog niet volledig aan de wensenlijst, maar kan er door een aantal aanpassingen en verbeteringen aan gaan voldoen. Na een bezichtiging en een proefvaart is het schip aangekocht. Daarna is het in vier dagen tijd van Zeeland naar Friesland gebracht en ligt het in haar nieuwe thuishaven Grou.

Er moeten nog een aantal kleine en grotere aanpassingen uitgevoerd worden. En ook twintig jaar na de Zolderschuit zullen die uitgevoerd worden met de hulp van vrijwilligers en sponsoren. Vooral voor de grotere aanpassingen is KWV Frisia nog op zoek naar (geld)bronnen.  Toch is nu al duidelijk dat KWV Frisia weer in het bezit is van een schip waarmee zij weer tientallen jaren vooruit kan. Een schip dat niet alleen voor wedstijden en trainingen op Grou kan worden gebruikt, maar ook bij collega zeilverenigingen op de Friese meren en het IJsselmeer. En natuurlijk voor verhuur voor andere vaaractiviteiten.

Wie geïnteresseerd is in de historie van de WL6 kan op deze site meer info vinden. De letters WL staan voor de voormalige gemeente West Dongeradeel.

Schermafdruk 2016-01-09 21.57.27  Schermafdruk 2016-01-09 22.02.15

©2023 KWV Frisia Grou

CONTACT

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

X