Zeilen met een beperking

Met de komst van Zeilcentrum Grou heeft KWV Frisia een lang gekoesterde wens in vervulling kunnen laten gaan: het watersporten mogelijk maken voor iedereen. Door haar activiteiten vanuit deze accommodatie te organiseren, kan het zeilen voor iedereen -maar met name voor mensen met een beperking- heel goed worden ondersteund. In en rond de accommodatie zijn alle faciliteiten aanwezig zoals een tillift voor in en uit de boot, invalidentoilet en -douche en een botenkraan.

Om het zeilen voor mensen met een beperking te organiseren, is binnen KWV Frisia de commissie Alles is Mooglik (AiM) opgericht. Alles is Mooglik biedt voor alle leeftijden en op ieder gewenst moment mogelijkheden de zeilsport te komen beoefenen. AIM heeft 6 boten: 3 Hansa 303’s, die zowel door 1 als 2 personen kunnen worden gezeild en 3 Hansa Liberty’s, waarvan 1 met joystick besturing.

Elke donderdagavond organiseren we, begeleid door een vaste groep vrijwilligers, zeilavonden met zeilinstructie in deze boten. Deze trainingen zijn gericht op het (beter) leren zeilen en voor zowel geoefende als beginnende zeilers.

Tweemaal per jaar organiseert onze vereniging KWV Frisia wedstrijden voor de Hansa-klasse die deelnemers trekken uit heel Nederland en zelfs enkele buitenlandse deelnemers. Bovendien wordt in 2018 het Open Nederlands Kampioenschap Hansa-klasse in Grou georganiseerd.

We zijn er trots op te vermelden dat één van onze jongste deelnemers in 2017 Nederlands kampioen is geworden. Tevens heeft een team vanuit KWV Frisia in 2017 meegedaan aan de European Para Youth Games in Genua, Italië en hebben er drie teams meegezeild bij de EK Hansa wedstrijden in Mèze, Zuid-Frankrijk.

navigeer naar

CONTACT

Meer informatie over aangepast zeilen? Neem dan gerust contact op met de commissie Alles is Mooglik. De contactgegevens vind je via de button hiernaast.

Een reportage over de activiteiten van AIM vind je hier en een tweede impressie hier op youtube.

Op 8, 9 en 10 juni aanstaande wordt het Open Nederlands Kampioenschap in de Hansa-klasse verzeild. Op het Pikmeer en de Wijde Ee strijden dan zo’n 20 boten om de felbegeerde wimpel van het Watersportverbond.

KWV Frisia is vereerd deze strijd samen met de Hansa klasseorganisatie te mogen organiseren. Sinds de komst van het Marit Bouwmeester Zeilcentrum is de commissie AIM (Alles is Mooglik) van de KWV Frisia zeer actief om het zeilen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Het uitgekiende ontwerp van de van oorsprong Australische boot is daarvoor bij uitstek geschikt. De boot is zodanig geconstrueerd dat hij niet om kan slaan en relatief eenvoudig te bedienen is. Vanaf 2014 maakt de Hansa-klasse al deel uit van de wedstrijden van de KWV Frisia. Er wordt 2 x per jaar gestreden om de hoogste eer. De voorjaarswedstrijd heeft altijd een speciaal tintje omdat dan de Cornelia Cup wordt verzeild.

Tijdens het ONK zeilen we met 2 types uit deze klasse. De Hansa Liberty, een éénmansboot die zeer geschikt is voor individuele aanpassingen en de Hansa 303 Wide die zowel met één als twee man gevaren kan worden. De startgroep van de Liberty’s bestaat uit 14 boten waarvan er 5 volledig servo gestuurd zijn. (Full Servo) Dat houdt in dat de stuurman/vrouw de gehele boot met 1 joy-stick kan bedienen. Dus het zowel het sturen als het bedienen van de zeilen gebeurt met behulp van servomotoren. De joystick is dan vergelijkbaar met die van de rolstoel waarmee de deelnemers zich op de wal verplaatsen. Europees gezien heeft Nederland relatief de grootste groep Liberty zeilers. De Hansa 303 Wide die internationaal een groter veld vertegenwoordigd, blijft in Nederland qua wedstrijdzeilen wat achter. We zijn dan ook verheugd dat we in een startveld van zes boten twee boten uit Engeland hebben die zich mengen in de strijd.

Omdat de organisatie van het evenement veelomvattend is, zijn we erg verheugd dat zo’n 30-tal vrijwilligers zich dit weekend inzetten om alles in goede banen te leiden. Naast de wedstrijdcommissie, die verantwoordelijk is voor de wedstrijd op zich, helpen zij mee om de boten en deelnemers op tijd klaar te krijgen. Op de wal bij het Zeilcentrum staan een viertal tilliften klaar om de 70 kg zware midzwaarden in de boten te tillen. Daarnaast worden een groot aantal deelnemers ook m.b.v deze liften in de boten getild. Op het water varen tijdens de wedstrijden 6 standby boten die waar nodig kunnen assisteren. Naast de eigen bijdrage van de deelnemers zijn we zeer verheugd dat een groot aantal sponsoren dit allemaal mogelijk maakt.

Op zaterdag en zondag vaart de aangepaste rondvaartboot Markol uit Grou voor belangstellenden en sponsoren om de strijd van nabij mee te maken.

Notice of Race Wedstrijdbepalingen

CONTACT

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

©2019 KWV Frisia Grou

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

X