KWV Frisia Jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’

Bijzonder trots is KWV Frisia op haar jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’. Zij stelt zich ten doel het jeugdzeilen te stimuleren en de jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen.

Dit is goed te merken, veel Frisia jeugdleden gaan met prijzen naar huis, ook op grote evenementen! De lessen en trainingen beginnen al in april en gaan door tot in september. De jeugd traint op het Pikmeer en de Wijde Ee, maar soms ook op het IJsselmeer. De instromers hebben hun eerste les in een zwembad. Daarnaast verzorgt KWV Frisia ook theorie lessen.

Het zeilen voor de jeugd heeft bij Frisia al een erg lange traditie. We gebruiken een structuur die voorziet in een gefaseerde opbouw van beginnend zeiler tot uiteindelijk, als men dat wil, goed getraind wedstrijdzeiler. Maar natuurlijk kan men er ook gewoon voor gaan om goed te leren zeilen. De beginnend zeiler start bij Frisia in het vroege voorjaar met een basisopleiding die in samenwerking met AWS Eendracht en Zeilschool Pean wordt georganiseerd. Bij deze opleiding maken we gebruik van de CWO-diploma’s van het watersportverbond. Als je je diploma’s hebt gehaald, mag je ervan uit gaan dat je tot en met windkracht 5 als zeiler de boot goed beheerst.

Als het diploma CWO 1 is gehaald kun je mee gaan doen aan de trainingen op vrijdagavond. Deze hebben een meer wedstrijdgericht karakter, en worden gegeven in de Optimist, in de Splash. In de training kennen we de niveau’s A en B en voor de Optimisten ook nog C. Daarnaast proberen we het wedstrijdzeilen te stimuleren door kinderen te begeleiden bij de clubwedstrijden, en ouders en kinderen “mee te nemen” naar regiowedstrijden.

Bij Frisia hanteren we daar waar mogelijk het concept “Jeugd traint Jeugd”. Onze trainers zijn dan ook jeugdleden van Frisia die hun sporen in de diverse wedstrijdvelden ruimschoots hebben verdiend. Daarnaast worden deze trainers ondersteund door vrijwilligers. Meestal zijn dit ouders van kinderen die ergens in het opleidingstraject meedoen. Ouders die daar voor voelen kunnen eens proberen mee te draaien als zogenaamde “hulpouder”.

navigeer naar

CONTACT

Jeugdopleidingen

De trainingen van de jeugdcommissie van KWV Frisia bestaan uit het leren zeilen en het wedstrijdtrainen van de jeugd.
Het zeilen leren bij Frisia begint met de CWO-opleiding tijdens de jeugdweekenden bij Zeilschool Pean. Dit gebeurt vanaf een leeftijd vanaf 8 jaar. Klik voor meer informatie op het tabblad Peandagen.
Hoewel de meeste kinderen het zeilen leren in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash. Je moet dan wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is ongeveer het minimum.

Als je in het bezit bent van een CWO-1 opleiding kun je meedoen aan de vrijdagavond training voor Optimist of Splash . Mocht je een erg goede wedstrijdzeiler zijn, dan kun je je aanmelden bij onze toptalent training.
Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor een training die bij je past. Kijk in de tabbladen hiernaast voor de mogelijkheden.

Pean Weekenden

Ook dit jaar organiseren KWV Frisia en AWS Eedracht de gezamenlijke jeugdzeilweekenden bij zeilschool Pean. Net als in voorgaande jaren zijn er weer twee weekenden in het voorjaar, waarin kinderen de basis van het zeilen kunnen leren, van de instructeurs van Zeilschool Pean. Naast het zeilen is er ruimte voor heel veel lol. De weekenden zijn compleet verzorgd, dus inclusief eten, slapen, spellen, en eventueel een boot van Pean. De inschrijving verloopt dit jaar rechtstreeks bij Zeilschool Pean.

Geef je snel op, want vol is vol!
Je kunt hieronder kiezen voor welke boot je wil inschrijven (direct via de Pean website):

Optimist | Laerling | RS Tera | RS Feva

Voor wie?

De weekenden zijn alleen voor de jeugdleden van 8 t/m 12 jaar die opgaan voor hun CWO I, II en eventueel III. Ook kan je met 15% korting naar de zeilkampen bij Pean in de meivakantie of met Pinksteren. Lijkt je dit leuk, maar ben je geen lid van KWV Frisia. Meld je dan eerst aan als lid en je kan erbij zijn!

Welke boot?

De Optimist

De Optimist blijft de boot van voorkeur om de basis van het zeilen op een leuke manier onder de knie te krijgen. De boot is stabiel en goed te hanteren vanaf 8 jaar. De Optimist zeil je alleen.

De Laerling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Is een kleine jeugdkielboot, die met 2 kinderen wordt gevaren, van 9 t/m 12 jaar. Hij heeft een fok en een reefbaar grootzeil. Door de vaste kiel is de laerling een stabiele boot. In de Laerling kun je de CWO-diploma’s ‘jeugdzeilen kielboot’ halen.

De RS Tera

RS Tera (1)Als je al kunt zeilen in een optimist is de RS Tera misschien iets voor je. Dit is een eenmans-zwaardboot voor jeugdzeilers vanaf 9 jaar. De boot is spectaculairder dan de optimist. Hij reageert snel en gaat erg hard bij een lekker windje. In deze zeilboot is het gebruiken van je gewicht echt belangrijk. Het dragen van een wetsuit is verplicht aan in de RS-Tera. Dit kun je eventueel bij Pean huren.

De RS Feva

RS Feva (2)Je kunt ook kiezen voor de RS-Feva, die je samen vaart. Vooral met meer wind heb je met z’n tweeën echt wat te doen in deze boot. Goed samenwerken is daarom heel belangrijk. De Feva is daarom niet geschikt voor kinderen die nog nooit hebben gezeild.

 

Zeilschool Pean

Zeilschool Pean verzorgt de weekenden. Je krijgt dus een echte Pean-cursus. Ook de theorielessen en de verzorging zijn in handen van het team van de zeilschool. Het programma ontvang je na inschrijving.

Wanneer?

De weekenden zijn op 25/26 mei en op 15/16 juni 2019 .

Wat kost het?

Neem je je eigen optimist mee, dan kosten beide weekenden samen  € 165,- . Je kunt eventueel ook een optimist van Pean huren. Bij de overige boten wordt gebruik gemaakt van de boten van Pean. Voor de Laerling bedragen de kosten € 220,- , en voor de RS Tera en RS Feva € 240,-. Deze kosten zijn inclusief instructie, eten en drinken, boothuur, en avondprogramma. Overnachten is niet verplicht. Blijf je niet overnachten, dan krijg je € 5 korting per weekend.  Geef dit aan bij je boeking.

Inschrijven:

Je kunt hieronder kiezen voor welke boot je wil inschrijven (direct via de Pean website):

Optimist | Laerling | RS Tera | RS Feva

Vrijdagavondtraining

Voor wie?

Heb je de basisopleiding bij Pean afgerond, en wil je graag verder trainen? Dat kan bij KWV Frisia, op iedere vrijdagavond in het seizoen. Schrijf je in via dit formulier.

Hoewel de meeste kinderen het zeilen bij KWV Frisia blijven zeilen in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash. Heb je geen eigen boot? Dan heeft Frisia een aantal Optimisten en Splashes ter beschikking. Voor de Splash moet je wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum. De Splashgroep kent twee verschillende niveau’s die aansluiten bij het niveau tijdens wedstrijden, namelijk A en B. Ook hier is de B het startniveau en A het niveau van de gevorderde zeiler. De indeling hangt af van je ervaring.
Zowel Optimist- als Splashtraining zijn op vrijdagavond op het Pikmeer en Wijde Ee, van 18:00 uur tot 20:00 uur. Daarnaast zijn er op een aantal avonden theorielessen over bijvoorbeeld het weer, tactiek en techniek en het wedstrijdreglement. Deze avonden worden georganiseerd mocht het weer te slecht zijn om het water op te gaan.

Degenen die pas beginnen met wedstrijdzeilen kunnen naast de wedstrijden van KWV Frisia, welke onderdeel uitmaken van het trainingsprogramma, het beste deelnemen aan één of meerdere Combi wedstrijden georganiseerd door Jeugdwedstrijdzeilen.

Toptalent training

Op de wedstrijdbanen vindt een indeling plaats naar niveau, namelijk C, B en A. De beste zeilers varen in de A-groep. Mocht je het niveau van de A-groep bij KWV Frisia ontstijgen dan bestaat de mogelijkheid om je aan te melden bij de  Regionale Top Trainingen (RTT) van Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

In samenwerking met HSP-Noord (steunpunt Paterswolde en Sneek) en regionale verenigingen (waaronder KWV Frisia) organiseert Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord de RTT. Deelname aan de RTT schept verplichtingen omdat je dan ook een grote serie van de landelijke wedstrijden moet varen. Voor de toppers die zich op grootwater willen voorbereiden zijn er ook een aantal Grootwatertrainingen meestal op Workum.

Naast trainingen verzorgt Jeugdwedstrijd Zeilen Noord ook de Combi-Noord. De Combi-Noord is een reeks van zeilwedstrijden voor de noordelijke jeugd. Het gaat elk jaar in totaal om vier wedstrijden en al die keren wordt er steeds op een andere plek in Noord-Nederland gevaren.

Wil je meer over de trainingen en Combi te weten komen, zie dan op de site van Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

Windsurfen

Ben jij 12 jaar of ouder en heb je zin in Fun, kom dan windsurfen bij KWV Frisia op de vrijdag avond. Dit jaar organiseert KWV Frisia op de vrijdagavond trainingen in het leren windsurfen. Je hoeft geen ervaring te hebben om deel te nemen, jouw enthousiasme is voldoende. Voor de wat meer ervaren surfers uit Grou en omstreken is het de kans om je skills verder te ontwikkelen en de kick van het windsurfen nog beter onder de knie te krijgen. Kortom Fun, watersport en beleving maken dat wij jou uitnodigen om deel te nemen. We organiseren 11 avonden vanaf 10 mei en eindigen met een onderbreking van de zomer vakantie periode op 13 september. De avonden worden begeleid door trainers en de jeugdcommissie leden. Veiligheid staat voorop en daarom zullen er voldoende begeleidingsboten, trainers en toezicht vanuit de jeugdcommissie op het water aanwezig zijn tijdens de trainingen. Het dragen van een wetsuit, surfschoentjes en zwemvest is verplicht.

Je hoeft niet perse in het bezit te zijn van een eigen surfplank, er is een mogelijkheid tot huren van materiaal. Dit materiaal is tegen een mooi huurbedrag beschikbaar gesteld door het CIOS uit Heerenveen, Funsport Makkum, zeilschool Pean en watersportbedrijf Anja uit Grou.

Daarnaast biedt ‘Funsport Makkum’ 10% korting aan op surfmateriaal, wetsuit of een vet coole nieuwe surfplank. De korting is alleen geldig voor Frisia leden en niet van toepassing op aanbiedingen.

Om het nieuwe initiatief de Funsport in Grou nieuw leven in te blazen, te beginnen met windsurfen, en de jeugd aan de watersport te verbinden willen we Fûns Mid Fryslan bedanken voor het schenken van een startbedrag.

Schrijf je hier in

Heb je nog vragen over de trainingen, surfkleding of aanschaf materiaal, bel gerust met:

Arno Huisman 06-20579126 of
Reinout Plaatje 06-51522158

of stuur een mail naar funsport@kwvfrisia.nl

Funsport Frisia wordt mede mogelijk gemaakt door:

©2019 KWV Frisia Grou

X