KWV Frisia Jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’

Bijzonder trots is KWV Frisia op haar jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’. Zij stelt zich ten doel het jeugdzeilen te stimuleren en de jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen.

Dit is goed te merken, veel Frisia jeugdleden gaan met prijzen naar huis, ook op grote evenementen! De lessen en trainingen beginnen al in april en gaan door tot in september. De jeugd traint op het Pikmeer en de Wijde Ee, maar soms ook op het IJsselmeer. De instromers hebben hun eerste les in een zwembad. Daarnaast verzorgt KWV Frisia ook theorie lessen.

Het zeilen voor de jeugd heeft bij Frisia al een erg lange traditie. We gebruiken een structuur die voorziet in een gefaseerde opbouw van beginnend zeiler tot uiteindelijk, als men dat wil, goed getraind wedstrijdzeiler. Maar natuurlijk kan men er ook gewoon voor gaan om goed te leren zeilen. De beginnend zeiler start bij Frisia in het vroege voorjaar met een basisopleiding die in samenwerking met AWS Eendracht en Zeilschool Pean wordt georganiseerd. Bij deze opleiding maken we gebruik van de CWO-diploma’s van het watersportverbond. Als je je diploma’s hebt gehaald, mag je ervan uit gaan dat je tot en met windkracht 5 als zeiler de boot goed beheerst.

Als het diploma CWO 1 is gehaald kun je mee gaan doen aan de trainingen op vrijdagavond. Deze hebben een meer wedstrijdgericht karakter, en worden gegeven in de Optimist, in de Splash. In de training kennen we de niveau’s A en B en voor de Optimisten ook nog C. Daarnaast proberen we het wedstrijdzeilen te stimuleren door kinderen te begeleiden bij de clubwedstrijden, en ouders en kinderen “mee te nemen” naar regiowedstrijden.

Bij Frisia hanteren we daar waar mogelijk het concept “Jeugd traint Jeugd”. Onze trainers zijn dan ook jeugdleden van Frisia die hun sporen in de diverse wedstrijdvelden ruimschoots hebben verdiend. Daarnaast worden deze trainers ondersteund door vrijwilligers. Meestal zijn dit ouders van kinderen die ergens in het opleidingstraject meedoen. Ouders die daar voor voelen kunnen eens proberen mee te draaien als zogenaamde “hulpouder”.

CONTACT

Agenda jeugd

Mededeling: De vrijdagavond  jeugdtraining voor 2021 is helaas al helemaal volgeboekt.

Jeugdopleidingen

De trainingen van de jeugdcommissie van KWV Frisia bestaan uit het leren zeilen en het wedstrijdtrainen van de jeugd.
Het zeilen leren bij Frisia begint met de CWO-opleiding tijdens de jeugdweekenden bij Zeilschool Pean. Dit gebeurt vanaf een leeftijd vanaf 8 jaar. Klik voor meer informatie op het tabblad Peandagen.
Hoewel de meeste kinderen het zeilen leren in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash. Je moet dan wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is ongeveer het minimum.

Als je in het bezit bent van een CWO-1 opleiding kun je meedoen aan de vrijdagavond training voor Optimist of Splash . Mocht je een erg goede wedstrijdzeiler zijn, dan kun je je aanmelden bij onze toptalent training.
Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor een training die bij je past. Kijk in de tabbladen hiernaast voor de mogelijkheden.

Pean Weekenden

Ook in 2021 organiseren KWV Frisia en AWS Eendracht een gezamenlijk jeugdzeilweekend bij zeilschool Pean. Door dit samenwerkingsverband is het mogelijk dat kinderen op een leuke manier en onder goede begeleiding zelfstandig kunnen leren zeilen. Behalve zeilen staat ook plezier voorop tijdens de weekenden.

Het weekend is voor beginnende en gevorderde zeilers van 8 t/m 12 jaar. Het zeilweekend is op 24 en 25 april. Je blijft slapen op de kampeerboerderij van Pean. Je leert (nog beter) zeilen, doet spelletjes en vooral heel veel LOL! Wil je ook naar dit super leuke en gezellige zeilkamp? Geef je dan snel op via de link van zeilschool Pean.

Welke boot?

Je kunt kiezen uit verschillende boten; Optimist, Laerling, Tera, Feva.
Per boottype is er een inschrijfbutton, die je direct naar de juiste inschrijfpagina van Pean brengt:

OptimistLaerlingRS TeraRS Feva

 

Voor wie?

Lijkt je dit leuk, maar ben je geen lid van KWV Frisia. Meld je dan eerst aan als lid en je kan erbij zijn!

Wat kost het?

Kosten voor dit weekend zijn 75 Euro.

De betaling doe je dan direct bij de inschrijving op de site van zeilschool PEAN.

 

Zwembadtraining: 

Voorafgaand aan het zeilseizoen organiseren KWV Frisia en AWS Eendracht samen een zwembadtraining voor de beginnende zeilers. Dit vindt plaats op 10 april om 13.30 uur in Zwembad ’t Rak in Sneek. Je kunt je opgeven via de link: https://www.awseendracht.nl/zwembad-les/.

Kosten 10 Euro per persoon.

 

De Optimist

De Optimist blijft de boot van voorkeur om de basis van het zeilen op een leuke manier onder de knie te krijgen. De boot is stabiel en goed te hanteren vanaf 8 jaar. De Optimist zeil je alleen.

De Laerling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Is een kleine jeugdkielboot, die met 2 kinderen wordt gevaren, van 9 t/m 12 jaar. Hij heeft een fok en een reefbaar grootzeil. Door de vaste kiel is de laerling een stabiele boot. In de Laerling kun je de CWO-diploma’s ‘jeugdzeilen kielboot’ halen.

 

De RS Tera

RS Tera (1)Als je al kunt zeilen in een optimist is de RS Tera misschien iets voor je. Dit is een eenmans-zwaardboot voor jeugdzeilers vanaf 9 jaar. De boot is spectaculairder dan de optimist. Hij reageert snel en gaat erg hard bij een lekker windje. In deze zeilboot is het gebruiken van je gewicht echt belangrijk. Het dragen van een wetsuit is verplicht aan in de RS-Tera. Dit kun je eventueel bij Pean huren.

De RS Feva

RS Feva (2)Je kunt ook kiezen voor de RS-Feva, die je samen vaart. Vooral met meer wind heb je met z’n tweeën echt wat te doen in deze boot. Goed samenwerken is daarom heel belangrijk. De Feva is daarom niet geschikt voor kinderen die nog nooit hebben gezeild.

 

 

Zeilschool Pean

Zeilschool Pean verzorgt de weekenden. Je krijgt dus een echte Pean-cursus. Ook de theorielessen en de verzorging zijn in handen van het team van de zeilschool. Het programma ontvang je na inschrijving.

Mededeling: De vrijdagavond  jeugdtraining voor 2021 is helaas al helemaal volgeboekt.

Vrijdagavondtraining

Voor wie?

Heb je de basisopleiding bij Pean afgerond, en wil je graag verder trainen? Dat kan bij KWV Frisia, op iedere vrijdagavond in het seizoen.

Hoewel de meeste kinderen het zeilen bij KWV Frisia blijven zeilen in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash. Heb je geen eigen boot? Dan heeft Frisia een aantal Optimisten en Splashes ter beschikking. Voor de Splash moet je wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum. De Splashgroep kent twee verschillende niveau’s die aansluiten bij het niveau tijdens wedstrijden, namelijk A en B. Ook hier is de B het startniveau en A het niveau van de gevorderde zeiler. De indeling hangt af van je ervaring.
Zowel Optimist- als Splashtraining zijn op vrijdagavond op het Pikmeer en Wijde Ee, van 18:00 uur tot 20:00 uur. Daarnaast zijn er op een aantal avonden theorielessen over bijvoorbeeld het weer, tactiek en techniek en het wedstrijdreglement. Deze avonden worden georganiseerd mocht het weer te slecht zijn om het water op te gaan.

Degenen die pas beginnen met wedstrijdzeilen kunnen naast de wedstrijden van KWV Frisia, welke onderdeel uitmaken van het trainingsprogramma, het beste deelnemen aan één of meerdere Combi wedstrijden georganiseerd door Jeugdwedstrijdzeilen.

Windsurfen

Ben jij 11 jaar of ouder en heb je zin in Fun, kom dan windsurfen bij KWV Frisia op de vrijdag avond. Ook dit jaar organiseert KWV Frisia op de vrijdagavond trainingen in het leren windsurfen. Je hoeft geen ervaring te hebben om deel te nemen, jouw enthousiasme is voldoende. Voor de wat meer ervaren surfers uit Grou en omstreken is het de kans om je skills verder te ontwikkelen en de kick van het windsurfen nog beter onder de knie te krijgen. Kortom Fun, watersport en beleving maken dat wij jou uitnodigen om deel te nemen. We organiseren 8-10 avonden vanaf 12 mei en eindigen voor de zomer vakantie. We vertrekken altijd vanaf het Zeilcentrum Grou om 18:00. De avonden worden begeleid door trainers en de jeugdcommissie leden. Veiligheid staat voorop en daarom zullen er voldoende begeleidingsboten, trainers en toezicht vanuit de jeugdcommissie op het water aanwezig zijn tijdens de trainingen. Het dragen van een wetsuit, surfschoentjes en zwemvest is verplicht.

Je hoeft geen eigen materiaal te hebben, als vereniging bezitten we sinds vorig jaar over 9 eigen windsurfplanken en zeiltjes. Heb je wel een eigen setje, geen probleem dit kan je meenemen en je kunt hierop verder je skills gaan oefenen.

Daarnaast biedt ‘Funsport Makkum’ 10% korting aan op surfmateriaal, wetsuit of een vet coole nieuwe surfplank. De korting is alleen geldig voor Frisia leden en niet van toepassing op aanbiedingen.

We gaan er met z’n allen weer een mooi seizoen van maken en zien jullie graag op 12 mei.

Schrijf je hier in

Heb je nog vragen over de trainingen, surfkleding of aanschaf materiaal, bel gerust met:

Arno Huisman 06-20579126 of
Reinout Plaatje 06-51522158

of stuur een mail naar

Funsport Frisia wordt mede mogelijk gemaakt door:

navigeer naar

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?