KWV Frisia Jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’

Bijzonder trots is KWV Frisia op haar jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’. Zij stelt zich ten doel het jeugdzeilen te stimuleren en de jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen.

Dit is goed te merken, veel Frisia jeugdleden gaan met prijzen naar huis, ook op grote evenementen! De lessen en trainingen beginnen al in april en gaan door tot in september. De jeugd traint op het Pikmeer en de Wijde Ee, maar soms ook op het IJsselmeer. De instromers hebben hun eerste les in een zwembad. Daarnaast verzorgt KWV Frisia ook theorie lessen.

Het zeilen voor de jeugd heeft bij Frisia al een erg lange traditie. De structuur is in 2010 uitgebreid met een recreatieve trainingsgroep. Deze structuur voorziet in een gefaseerde opbouw van beginnend zeiler tot uiteindelijk, als men dat wil, goed getraind wedstrijdzeiler. Maar natuurlijk kan men er ook gewoon voor gaan om goed te leren zeilen. De beginnend zeiler start bij Frisia in het vroege voorjaar met een basisopleiding die in samenwerking met AWS Eendracht en Zeilschool Pean wordt georganiseerd, bij zeilschool Pean aan de Wijde Ee. Bij deze opleiding maken we gebruik van de CWO-diploma’s van het watersportverbond. Als je je diploma’s hebt gehaald, mag je ervan uit gaan dat je tot en met windkracht 5 als zeiler de boot goed beheerst.

Als het diploma CWO 1 is gehaald kun je mee gaan doen aan de trainingen op vrijdagavond. Deze hebben een meer wedstrijdgericht karakter, en worden gegeven in de Optimist, in de Splash en in de Laser. In de wedstrijdgerichte training kennen we de niveau’s A en B en voor de Optimisten ook nog C. Net als in de wedstrijden geeft dat het niveau van de zeiler aan, waarbij C het beginniveau is en A een ver gevorderde zeiler. Daarnaast proberen we het wedstrijdzeilen te stimuleren door kinderen te begeleiden bij de clubwedstrijden, en ouders en kinderen “mee te nemen” naar regiowedstrijden.

Bij Frisia hanteren we daar waar mogelijk het concept “Jeugd traint Jeugd”. Onze trainers zijn dan ook jeugdleden van Frisia die hun sporen in de diverse wedstrijdvelden ruimschoots hebben verdiend. Daarnaast worden deze trainers ondersteund door vrijwilligers. Meestal zijn dit ouders van kinderen die ergens in het opleidingstraject meedoen. Ouders die daar voor voelen kunnen eens proberen mee te draaien als zogenaamde “hulpouder”. Zeg maar, een trainersassistent. Mocht dit goed bevallen dan is het mogelijk om instructeur of trainer te worden.

navigeer naar

CONTACT

Jeugdopleidingen

De trainingen van de jeugdcommissie van KWV Frisia bestaan uit het leren zeilen en het wedstrijdtrainen van de jeugd.

Het zeilen leren bij Frisia begint meestal met de CWO-opleiding tijdens de jeugdweekenden bij Zeilschool Pean. Dit gebeurt meestal vanaf een leeftijd vanaf 8 jaar. Klik voor meer informatie op het tabblad Peandagen.

Hoewel de meeste kinderen het zeilen leren in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash. Je moet dan wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum, anders lig je meer te zwemmen dan dat je zeilt.

Als je in het bezit bent van een CWO-1 opleiding kun je meedoen aan de vrijdagavond training voor Optimist of Splash (of Laser). Mocht je een erg goede wedstrijdzeiler zijn, dan kun je je aanmelden bij onze toptalent training.

Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor een training die bij past. Kijk in de tabbladen hiernaast voor de mogelijkheden

Pean Weekenden

Ook dit jaar organiseren KWV Frisia en AWS Eedracht de gezamenlijke jeugdzeilweekenden bij zeilschool Pean. Net als in voorgaande jaren zijn er weer twee weekenden in het voorjaar, waarin kinderen de basis van het zeilen kunnen leren, van de instructeurs van Zeilschool Pean. Naast het zeilen is er ruimte voor heel veel lol. De weekenden zijn compleet verzorgd, dus inclusief eten, slapen, spellen, en eventueel een boot van Pean. De inschrijving verloopt dit jaar rechtstreeks bij Zeilschool Pean.

Geef je snel op, want vol is vol!
Je kunt hieronder kiezen voor welke boot je wil inschrijven (direct via de Pean website):

Optimist | Laerling | RS Tera | RS Feva

Opgave Zwembadtraining

 

Voor wie?

De weekenden zijn alleen voor de jeugdleden van 8 t/m 12 jaar die opgaan voor hun CWO I, II en eventueel III. Ook kan je met 15% korting naar de zeilkampen bij Pean in de meivakantie of met Pinksteren. Lijkt je dit leuk, maar ben je geen lid van KWV Frisia. Meld je dan eerst aan als lid en je kan erbij zijn!

Welke boot?

De Optmist

De Optimist blijft de boot van voorkeur om de basis van het zeilen op een leuke manier onder de knie te krijgen. De boot is stabiel en goed te hanteren vanaf 8 jaar. De Optimist zeil je alleen.

De Laerling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Is een kleine jeugdkielboot, die met 2 kinderen wordt gevaren, van 9 t/m 12 jaar. Hij heeft een fok en een reefbaar grootzeil. Door de vaste kiel is de laerling een stabiele boot. In de Laerling kun je de CWO-diploma’s ‘jeugdzeilen kielboot’ halen.

De RS Tera

RS Tera (1)Als je al kunt zeilen in een optimist is de RS Tera misschien iets voor je. Dit is een eenmans-zwaardboot voor jeugdzeilers vanaf 9 jaar. De boot is spectaculairder dan de optimist. Hij reageert snel en gaat erg hard bij een lekker windje. In deze zeilboot is het gebruiken van je gewicht echt belangrijk. Het dragen van een wetsuit is verplicht aan in de RS-Tera. Dit kun je eventueel bij Pean huren.

De RS Feva

RS Feva (2)Je kunt ook kiezen voor de RS-Feva, die je samen vaart. Vooral met meer wind heb je met z’n tweeën echt wat te doen in deze boot. Goed samenwerken is daarom heel belangrijk. De Feva is daarom niet geschikt voor kinderen die nog nooit hebben gezeild.

 

Zeilschool Pean

Zeilschool Pean verzorgt de weekenden. Je krijgt dus een echte Pean-cursus. Ook de theorielessen en de verzorging zijn in handen van het team van de zeilschool. Het programma ontvang je na inschrijving.

Wanneer?

De weekenden zijn op 25/26 mei en op 15/16 juni 2019 . Vooraf is er de zwembadtraining in Sneek op……

Wat kost het?

Neem je je eigen optimist mee, dan kosten beide weekenden samen  € 165,- . Je kunt eventueel ook een optimist van Pean huren. Bij de overige boten wordt gebruik gemaakt van de boten van Pean. Voor de Laerling bedragen de kosten € 220,- , en voor de RS Tera en RS Feva € 240,-. Deze kosten zijn inclusief instructie, eten en drinken, boothuur, en avondprogramma. Overnachten is niet verplicht. Blijf je niet overnachten, dan krijg je € 5 korting per weekend.  Geef dit aan bij je boeking.

De zwembadtraining kost €

Inschrijven:

Je kunt hieronder kiezen voor welke boot je wil inschrijven (direct via de Pean website):

Optimist | Laerling | RS Tera | RS Feva

Opgave Zwembadtraining

Vrijdagavondtraining

Voor wie?

Heb je de basisopleiding bij Pean afgerond, en wil je graag verder trainen? Dat kan bij KWV Frisia, op iedere vrijdagavond in het seizoen. Schrijf je in via dit formulier.

Hoewel de meeste kinderen het zeilen bij KWV Frisia blijven zeilen in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash of in een vergelijkbare eenmansboot. Heb je geen eigen boot? Dan heeft Frisia een aantal Optimisten en Splashes ter beschikking. Voor de Splash moet je wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum, anders lig je meer te zwemmen dan dat je zeilt. De Splashgroep kent twee verschillende niveau’s die aansluiten bij het niveau tijdens wedstrijden, namelijk A en B. Ook hier is de B het startniveau en A het niveau van de gevorderde zeiler. De indeling hangt af van je ervaring. Als je al een tijdje Optimist hebt gezeild is het mogelijk dat je al in een hogere Splashgroep kunt deelnemen.

Zowel Optimist- als Splashtraining zijn op vrijdagavond op het Pikmeer en Wijde Ee, van 18:00 uur tot 20:00 uur. Daarnaast zijn er op een aantal avonden theorielessen over bijvoorbeeld het weer, tactiek en techniek en het wedstrijdreglement. Voor de data zie de Agenda.

Degenen die pas beginnen met wedstrijdzeilen kunnen naast de wedstrijden van KWV Frisia, welke onderdeel uitmaken van het trainingsprogramma, het beste deelnemen aan één of meerdere Combi wedstrijden georganiseerd door Jeugdwedstrijdzeilen.

Toptalent training

Op de wedstrijdbanen vindt een indeling plaats naar niveau, namelijk C, B en A. De beste zeilers varen in de A-groep. Mocht je het niveau van de A-groep bij KWV Frisia ontstijgen dan bestaat de mogelijkheid om je aan te melden bij de  Regionale Top Trainingen (RTT) van Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

In samenwerking met HSP-Noord (steunpunt Paterswolde en Sneek) en regionale verenigingen (waaronder KWV Frisia) organiseert Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord de RTT. Deelname aan de RTT schept verplichtingen omdat je dan ook een grote serie van de landelijke wedstrijden moet varen. Voor de toppers die zich op grootwater willen voorbereiden zijn er ook een aantal Grootwatertrainingen meestal op Workum.

Naast trainingen verzorgt Jeugdwedstrijd Zeilen Noord ook de Combi-Noord. De Combi-Noord is een reeks van zeilwedstrijden voor de noordelijke jeugd. Het gaat elk jaar in totaal om vier wedstrijden en al die keren wordt er steeds op een andere plek in Noord-Nederland gevaren.

Wil je meer over de trainingen en Combi te weten komen, zie dan op de site van Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

CONTACT

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

©2019 KWV Frisia Grou

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

X