KWV Frisia Jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’

Bijzonder trots is KWV Frisia op haar jeugdcommissie ‘Lyts Begjin’. Zij stelt zich ten doel het jeugdzeilen te stimuleren en de jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen.

Dit is goed te merken, veel Frisia jeugdleden gaan met prijzen naar huis, ook op grote evenementen! De lessen en trainingen beginnen al in april en gaan door tot in september. De jeugd traint op het Pikmeer en de Wijde Ee, maar ook op het IJsselmeer en soms de Waddenzee. De instromers hebben hun eerste les in een zwembad. Daarnaast verzorgt KWV Frisia ook theorie lessen.

Het zeilen voor de jeugd heeft bij Frisia al een erg lange traditie. De structuur is in 2010 uitgebreid met een recreatieve trainingsgroep. Deze structuur voorziet in een gefaseerde opbouw van beginnend zeiler tot uiteindelijk, als men dat wil, goed getraind wedstrijdzeiler. Maar natuurlijk kan men er ook gewoon voor gaan om goed te leren zeilen. De beginnend zeiler start bij Frisia in het vroege voorjaar met een basisopleiding die in samenwerking met AWS Eendracht en Zeilschool Pean  wordt georganiseerd, vanuit de locatie van zeilschool Pean aan de Wijde Ee. Bij de opleiding maken we gebruik van de CWO-diploma’s van het watersportverbond. Als je je diploma’s hebt gehaald, mag je ervan uit gaan dat je tot en met windkracht 5 als zeiler de boot goed beheerst.

Als het diploma CWO 1 is gehaald kun je mee gaan doen aan de trainingen op vrijdagavond. Deze hebben een meer wedstrijdgericht karakter, en worden gegeven in de Optimist, in de Splash en in de Laser. In de Splash en Laser kun je ook kiezen voor meer recreatief gericht zeilen. In de wedstrijdgerichte training kennen we de niveau’s A en B en voor de Optimisten ook nog C. Net als in de wedstrijden geeft dat het niveau van de zeiler aan, waarbij C het beginniveau is en A een ver gevorderde zeiler. Daarnaast proberen we het wedstrijdzeilen te stimuleren door kinderen te begeleiden bij de clubwedstrijden, en ouders en kinderen “mee te nemen” naar regiowedstrijden.

Bij Frisia hanteren we daar waar mogelijk het concept “Jeugd traint Jeugd”. Onze trainers zijn dan ook jeugdleden van Frisia die hun sporen in de diverse wedstrijdvelden ruimschoots hebben verdiend. Daarnaast worden deze trainers ondersteund door vrijwilligers. Meestal zijn dit ouders van kinderen die ergens in het opleidingstraject meedoen. Ouders die daar voor voelen kunnen eens proberen mee te draaien als zogenaamde “hulpouder”. Zeg maar, een trainersassistent. Mocht dit goed bevallen dan is het mogelijk om instructeur of trainer te worden.

navigeer naar

CONTACT

De trainingen van de jeugdcommissie van KWV Frisia bestaan uit het leren zeilen en het wedstrijdtrainen van de jeugd.

Het zeilen leren bij Frisia begint meestal met de CWO-opleiding in een Optimist. Dit gebeurt meestal vanaf een leeftijd vanaf 8 jaar. Hoewel de meeste kinderen het zeilen bij Frisia leren in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash . Je moet dan wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum, anders lig je meer te zwemmen dan dat je zeilt.

Als je in het bezit bent van een CWO-1 opleiding kun je meedoen aan de wedstrijdtraining voor Optimist of Splash. Je kunt je vanaf 2010 ook aanmelden voor de recreatieve training in een eenmansboot (bijv. Splash of Laser). Mocht je een erg goede wedstrijdzeiler zijn, dan kun je je aanmelden bij onze toptalent training.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je je inschrijven voor een training op jouw niveau.

Zeilen leren bij KWV Frisia begint meestal met de CWO-opleiding. Een CWO-opleiding mag alleen gegeven worden door CWO-gecertificeerde opleiders of verenigingen. Kort gezegd: een waarborg dat KWV Frisia voldoet aan de hoogte van de opleidingseisen binnen de zeilsport.

Hierbij worden vier trainingsdagen gehouden bij Zeilschool Pean in Nes, in twee weekenden. Tevens is er voor CWO-2 en -3 een theorieles in het voorjaar. Voor CWO-1 wordt de theorie tijdens de Pean-training gegeven. Je kunt meedoen aan de CWO-opleiding als je de zwemdiploma’s A en B hebt én in het desbetreffende jaar de leeftijd hebt van minimaal 8 jaar hebt. Mocht je (nog) geen Optimist hebben, dan kun je toch meedoen met de CWO-opleiding van Frisia. Je kunt dan bij Zeilschool Pean een Optimist huren. Wanneer je je inschrijft via deze pagina voor deze ‘Pean dagen’, dan kun je daar alles regelen.

Voor een aparte uitleg van de “PEAN dagen” download hier de flyer!

Op de vrijdagavonden in het zeilseizoen organiseert Frisia wedstrijdzeiltrainingen. Aanvang voor deze training is 18:00 uur bij de Blikpôle. Kinderen kunnen zich tot 17:45 uur melden bij de trailerhelling aan de Blikpôle (Prinses Wilhelminastraat), waarna onder begeleiding het Prinses-Margrietkanaal overgestoken wordt naar het Pikmeer. De training duurt tot 20:00 uur. Zie voor het programma voor de data van de trainingen hier. Aan de zeiltrainingen kunnen kinderen deelnemen die minimaal hun diploma CWO-1 hebben. De Pean-opleiding leidt op voor het CWO-diploma, terwijl de vrijdagavondtraining gericht is op het wedstrijdzeilen. Natuurlijk kan de ervaring die je bij de vrijdagavondtraining opdoet ook sterk bijdragen tot het behalen van een CWO-diploma. En uiteraard is een weekje zeilschool in de zomer ook prima om je zeilniveau op te krikken.

De wedstrijdzeiltrainingen kent de volgende indeling: C voor de echte beginner, B voor zeiler die al enige ervaring heeft en A voor de gevorderde wedstrijdzeiler. Dit sluit aan op de indeling die op de wedstrijdbanen wordt gebruikt. Kinderen (met minimaal CWO-I) die op vrijdagavond lekker willen zeilen kunnen aan de C-wedstrijdtraining meedoen. Kinderen die aan wedstrijden (willen gaan) meedoen kunnen in de B-groep meedoen. Voor kinderen die al wat langer aan wedstrijden meedoen is de A-groep. Wil je daarna nog verder hogerop, dan zijn de regionale toptrainingen misschien iets voor jou.

Hoewel de meeste kinderen het zeilen bij KWV Frisia leren in de Optimist, kan dat natuurlijk ook prima in de Splash of in een vergelijkbare eenmansboot.

Je moet dan wel ongeveer 12 of 13 jaar zijn, en niet al te licht. 45 kilo is zo ongeveer het minimum, anders lig je meer te zwemmen dan dat je zeilt. De Splashgroep kent twee verschillende niveau’s die aansluiten bij het niveau tijdens wedstrijden, namelijk A en B. Ook hier is de B het startniveau en A het niveau van de gevorderde zeiler. De indeling hangt af van je ervaring. Als je al een tijdje Optimist hebt gezeild is het mogelijk dat je al in een hogere Splashgroep kunt deelnemen.

De Splashtrainingen zijn ook op vrijdagavond op het Pikmeer en Wijde Ee, van 18:00 uur tot 20:00 uur. Daarnaast zijn er op een aantal avonden theorielessen over bijvoorbeeld het weer, tactiek en techniek en het wedstrijdreglement. Voor de data zie het Programma.

Degenen die pas beginnen met wedstrijdzeilen kunnen naast de wedstrijden van KWV Frisia, welke onderdeel uitmaken van het trainingsprogramma, het beste deelnemen aan één of meerdere Combi wedstrijden georganiseerd door Jeugdwedstrijdzeilen.

Wil je in de recreatieve groep deelnemen dan hoef je niet in een Splash te zeilen, maar kun je ook in een vergelijkbare eenmansboot (bijvoorbeeld een Laser Pico of 4,7 of Radial) varen. Zolang de snelheidsverschillen tussen de boten maar niet te groot zijn, kan er goed gezamenlijk gezeild worden.

Op de wedstrijdbanen vindt een indeling plaats naar niveau, namelijk C, B en A. De beste zeilers varen in de A-groep. Mocht je het niveau van de A-groep bij KWV Frisia ontstijgen dan bestaat de mogelijkheid om je aan te melden bij de  Regionale Top Trainingen (RTT) van Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

In samenwerking met HSP-Noord (steunpunt Paterswolde en Sneek) en regionale verenigingen (waaronder KWV Frisia) organiseert Stichting Jeugd Wedstrijdzeilen Noord de RTT. Deelname aan de RTT schept verplichtingen omdat je dan ook een grote serie van de landelijke wedstrijden moet varen. Voor de toppers die zich op grootwater willen voorbereiden zijn er ook een aantal Grootwatertrainingen meestal op Workum.

Naast trainingen verzorgt Jeugdwedstrijd Zeilen Noord ook de Combi-Noord. De Combi-Noord is een reeks van zeilwedstrijden voor de noordelijke jeugd. Het gaat elk jaar in totaal om vier wedstrijden en al die keren wordt er steeds op een andere plek in Noord-Nederland gevaren.

Wil je meer over de trainingen en Combi te weten komen, zie dan op de site van Jeugd Wedstrijdzeilen Noord.

CONTACT

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

©2019 KWV Frisia Grou

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

X