Koninklijke Watersportvereniging Frisia

KWV Frisia is een actieve watersportvereniging in het hart van Friesland met een basis in de breedtesport. ”Iedereen kan bij Frisia zeilen”. Zo leren we kinderen en volwassenen zeilen, maar organiseren ook watersportactiviteiten voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Voor haar leden organiseert KWV Frisia o.m. wekelijkse clubwedstrijden voor kajuitjachten en open boten, wedstrijdtrainingen voor de jeugd, pubavonden met een mooi verhaal en een gezellige borrel, een solowedstrijd, een lange afstand toertocht naar Engeland, een familiepuzzeltocht met BBQ, wedstrijdweekenden, de Grouster Zeilmarathon en nog veel meer.

KWV Frisia werkt nauw samen met de watersportverenigingen in en rond Grou en Leeuwarden.

De jeugd is een belangrijke pijler voor de vereniging. Voor hen organiseren we diverse activiteiten gericht op de zeilsport. Vast in de basis staan de CWO opleiding, de wekelijkse wedstrijdtrainingen, het skipkesilen en de familie-avond. Maar daar omheen vinden gedurende het hele jaar ook andere activiteiten plaats gericht op de jeugd. Tenslotte is er het jaarlijkse schoolzeilen dat Frisia organiseert voor kinderen van de groepen 5 en 6 in midden Friesland.

KWV Frisia kent de volgende commissies:

navigeer naar

CONTACT

Historie

Zeilvereniging Frisia werd op 28 september 1860 in Grou opgericht. Gestart werd met 61 leden. Jaarlijks organiseerde de vereniging één wedstrijd voor de kermisdagen in september. Er werd gevaren in vracht- en beurtschepen, jachten en boeiers, metende meer dan 5 ton, jachten en boten van 5.40 tot 6.20 el, van boten 5.20 el en daar beneden, boten van 4.30 el en daar beneden en schouwen. Hierbij werd gezeild om zilveren gebruiksvoorwerpen.

Frisia heeft altijd kunnen bogen op de grote sympathie van het Koninklijke Huis. Bij diverse jubilea zijn er speciale medailles aangeboden als hoofdprijs door H.M. de Koningin Juliana en Z.K.H. Prins Bernard. Tijdens het 100 jarig jubileum van zeilvereniging Frisia ontving zij het predikaat ‘Koninklijk’. Vanaf dat moment voert de vereniging een kroon in haar verenigingsstandaard. In de loop van de jaren ontplooide de verenging, naast hardzeilen, steeds meer activiteiten. In 1972 werd daarom de vereniging Koninklijke Watersportvereniging Frisia genoemd, met de nadruk op een brede watersportbeoefening.

De statuten en het huishoudelijk reglement van KWV Frisia zijn in te zien via deze site.

Statuten Huishoudelijk reglement

Lidmaatschap van KWV Frisia Grou

Als watersporter is het een goede zaak om lid te zijn van KWV Frisia. Dit omdat u zodoende een vereniging steunt die de watersport in en rondom Grou wil bevorderen. Daarnaast biedt een lidmaatschap de volgende voordelen:

 • Als lid van KWV Frisia mag u deelnemen aan de door Frisia georganiseerde wedstrijden voor open klassen tegen een gereduceerd tarief.
 • Kunt u meedoen aan verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld toertochten, zeezeiltochten, de avondcompetitie, excursies en lezingen.
 • Voor de jeugd in en om Grou wordt door KWV Frisia het traditionele Skipkesilen georganiseerd.
 • KWV Frisia creëert voor kinderen de mogelijkheden voor het leren van (wedstrijd)zeilen in diverse jeugdklassen.
 • KWV Frisia biedt watersportplezier aan de mindervalide medemens.
 • Door middel van de website en nieuwsbrieven wordt u op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen en buiten de vereniging.
 • Bij diverse verzekeringsmaatschappijen kunt u korting krijgen op uw bootverzekering als u lid bent van KWV Frisia.
 • Via KWV Frisia bent u vertegenwoordigd in het Watersportverbond. Het Watersportverbond is weer vertegenwoordigd in vele overlegorganen zoals de provincie, gemeenten en waterschappen. U ontvangt een ledenpas van het Watersportverbond, waarmee u bij diverse watersportgebonden instanties korting kunt krijgen.

De contributieregeling is als volgt (voor 2024):

 • Gewoon lid senior € 55,-
 • Junior lid van 19 t/m 24 jaar € 33,-
 • Jeugdlid (t/m 18 jaar) € 30,-
 • Donateur minimaal €15,-

U kunt zich opgeven via het on-line aanmeldingsformulier.

Mocht u lid zijn van meerdere watersportverenigingen, dan hoeft u maar eenmaal afdracht aan het watersportverbond te betalen. U kunt de dubbele afdracht terug vragen middels een verzoek aan het watersportverbond. Dit kan schriftelijk via het verbond.

KWV Frisia draagt een deel van uw contributie af aan het watersportverbond. Elke bij het watersportverbond aangesloten vereniging doet dit.

Bent u lid van meerdere verenigingen dan kunt u de “dubbele afdracht” terug vragen. Dat kan bij het verbond.

Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. KWV Frisia heeft maatregelen getroffen om hieraan te voldoen.

Meer leest u in onze privacyverklaring, Voor eventuele vragen of bezwaren kunt u contact opnemen met het bestuur via .

Klik hier voor de visie van KWV Frisia voor de periode tot 2020.

Marit Bouwmeester Zeilcentrum

Sinds de komst van het Marit Bouwmeester Zeilcentrum te Grou in 2013 beschikt KWV Frisia over een zeer fraaie en gezellige uitvalsbasis, direct aan het Pikmeer.

KWV Frisia houdt hier haar vergaderingen, pubavonden en gebruikt het als wedstrijd- en trainingscentrum. De wedstrijden en trainingen op het Pikmeer zijn van hieruit ook prima te volgen voor publiek onder het genot van een drankje of hapje, eventueel vanaf het fraaie terras.

Op de begane grond van het drijvende Zeilcentrum is een gezellige bar, met restaurant gevestigd. U kunt hier terecht voor een drankje, borrel of maaltijd gedurende de openingstijden van het Zeilcentrum. Daarnaast beschikt het Zeilcentrum over twee instructie- of vergaderruimtes die eventueel kunnen worden samengevoegd tot een grotere ruimte. Het Zeilcentrum is heel goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Er is een mindervaliden toilet en douche op de begane grond.

Op de benedenverdieping bevinden zich de toiletten en kleedkamers. Vlakbij het Zeilcentrum is een botenkraan en trailer-helling.

Al met een zeer geschikte locatie voor allerlei watersport gebonden activiteiten, waar we bijzonder trots op zijn. Het Zeilcentrum kan eventueel ook worden gebruikt of afgehuurd door andere instanties.

U vindt het Zeilcentrum aan de blikpôle te Grou, adres:

Pr. Wilhelminastraat 3
9001 KE Grou

Tel: +31 566 65 36 69

email:

Sinds 2016 beschikt KWV Frisia over een nieuw startschip.
Het betreft de IJsselmeerkotter WL6. Het schip is gebouwd als WON 39 voor Jan Koornsta in Makkum in 1941. Het was oorspronkelijk uitgerust met een 20 pk Industrie motor uit 1937. Het schip heeft verschillende eigenaren, aanduidingen en motoren gehad. Voor zover bekend:

1957 Steven Koornstra, Makkum, daarna omgedoopt in HA 13 “drie gezusters”

1963 Andere motor: Volvo Penta uit 1961, 95 pk

1968 OL6 “Jacoba I” van J. Miedema Engwierum.

1970 WL6 “Drie Gezusters” Willie en Onne Kuperus

1972 WL6 “Mi-Ja-An-ke” van F. Vanger

1985 andere motor DAF 615 100 pk

2006 verkocht naar recreatie/sportvisserij te Vlissingen

2015 aangekocht door KWV Frisia.

De voorste mast is ingekort, om gemakkelijk de bruggen te kunnen passeren. De roef in het vooronder is opnieuw betimmerd, en de elektra is deels vernieuwd. Het schip zal worden uitgerust met een spudpaal, om gemakkelijk als startschip te kunnen dienen.

In november 2017 werd het schip volledig opnieuw in de verf gezet.

KWV Frisia beschikt binnen haar vereniging over een vertrouwenscontactpersoon (VCP).

Heb je te maken met ongewenst- of grensoverschrijdend gedrag of heb je een klacht over een ander lid en wil je hier met iemand over praten?

Neem dan contact op met onze VCP. Jouw probleem wordt in vertrouwen aangehoord en er zal ondersteuning gegeven worden voor het zoeken naar een passende oplossing.

Binnen KWV Frisia is ons lid Fook Blank onze vertrouwenscontactpersoon. Zij is bereikbaar op het mailadres

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?