Op zijn geheel eigen wijze, origineel en soms onnavolgbaar heeft hij een generatie jeugd getraind en de vereniging op een hoger niveau gebracht.

Voorzien maar toch nog onverwacht is overleden op 30 december 2016 onze oud jeugdwedstrijdtrainer, actief wedstrijdleider en vrijwilliger

G

Karel Lantermans

G

Karels bijdrage hield niet op bij het geven van trainingen. Als oud-jeugdopbouwwerker had Karel ook oog voor de ontwikkeling van kinderen en voor de problemen waarvoor een kind soms stond. Hij aarzelde niet om een jongere daarin feedback te geven of een helpende hand te bieden.

Karel was de eerste betaalde trainer voor de commissie jeugdzeilen in de geschiedenis van KWV Frisia. Hij werd in 1995 aangetrokken om ervoor te zorgen dat het wedstrijdzeilen voor de jeugd op een hoger niveau getild kon worden. Karel verzorgde de toptrainingen, eerst voor de Optimistzeilers, iets later voor de Splashzeilers en voor enkele Laserzeilers.
De toptrainingen bestonden uit zowel theorie in de wintermaanden als ook de zeiltrainingen in het voor- en najaar. Vanaf 1996 kwamen daar trainingen bij op het IJsselmeer en de Waddenzee.

Karels deskundigheid werd tevens opgemerkt door het Watersportverbond (toen nog KNWV) en ook in dat verband kreeg hij het nodige voor elkaar. Zo heeft hij in 2000 – 2001 voor Friese deelnemers de opleiding verzorgd van een klein twintigtal volwasssenen tot jeugdzeiltrainer of jeugdwedstrijdtrainer. Voor Frisia leden heeft Karel dit nog enkele malen herhaald. Deze intensieve training, bestaande uit theorie, praktijk en het brevet rubberboot varen heeft veel bijgedragen aan de professionalisering van de jeugdafdelingen van verenigingen in Friesland.

In de jaren nul van deze eeuw verplaatste de trainingsactiviteit van Karel Lantermans zich ook, of misschien wel steeds meer, naar het nationale trainingscentrum in Medemblik. Zoals wellicht bekend heeft onder andere ere-lid van Frisia en Olympisch Kampioene Laser Radiaal 2016, Marit Bouwmeester, veel te danken aan de trainingen van Karel, die de basis vormden waarop internationale trainers voortborduurden.

Karel is alle jaren van zijn carrière trouw gebleven aan de kinderen en jongeren van KWV Frisia, die hij bleef trainen op het Pikmeer en de Wijde Ee, naast de topzeilers op het internationale water.
In 2008 stopte Karel mede vanwege zijn leeftijd en gezondheid met het geven van trainingen.

In de zomer van 2016 bleek dat de gezondheid van Karel Lantermans aangetast was door een ernstige ziekte. Hij heeft nog kunnen genieten van het Olympische goud van Marit Bouwmeester en van sommige mediamomenten die dat met zich meebracht.

Meer dan 20 jaar was hij actief binnen onze vereniging en wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.
We zullen zijn expertise, observaties en inzet missen.

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Catholien, kinderen en kleinkinderen.

Namens het bestuur.

 

rouw-advertentie-karel-lantermans

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?