CG over 1

Bij het Zeilcentrum wapperen sinds enige tijd 3 seinvlaggen in de vlaggenmast. Het zijn de seinvlaggen C en G boven de cijferwimpel 1. De internationale nautische betekenis van deze combinatie van seinvlaggen is “I will standby to assist you”. Met deze boodschap willen we iedereen een hart onder de riem steken in Corona tijd.

Het achterliggende verhaal:
Het idee om deze vlaggen-combinate te hijsen is bedacht door Staff Commodore Jim Robinson van de San Francisco Yacht Club, en voert terug op het verhaal van januari 1926 toen het Britse stoomschip Antinoe op de Atlantische Oceaan in een zware storm terecht kwam en de SS President Roosevelt hen te hulp kwam na een SOS bericht. Ruim 3,5 dag heeft de President Roosevelt de Antinoe ter zijde gestaan en na meerdere reddingspogingen (helaas met verlies van twee bemanningsleden) zijn uiteindelijk alle opvarenden van de Antinoe gered.

Gedurende de reddingsoperatie waren voor de opvarenden van de SS Antinoe, de seinvlaggen ‘A over I’ op de SS President Roosevelt te zien en werden de seinvlaggen een teken van hoop op redding: ‘I Will Not Abandon You’. In de loop der jaren is het seinboek meermaals aangepast en vandaag de dag wordt CG over 1 gebruikt voor “I Will Stand By to Assist You” in het ‘International Code of Signals book’. CG over 1 is daarom nu de gebruikte vlaggencombinatie op het zeilcentrum en bij vele andere havens en jachtclubs internationaal, om support te tonen.

Tot wij onze activiteiten weer volledig mogen hervatten, zijn deze seinvlaggen in de vlaggenmast van het Zeilcentrum te zien. In tijden van Corona is het een toepasselijke en positieve boodschap voor ons, andere watersporters en de hele gemeenschap. Wij hopen van harte dat vele watersportverenigingen, havens en andere nautische organisaties in het land dit positieve signaal zullen tonen in hun vlaggenmasten of op schepen.

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?