Op 8, 9 en 10 juni aanstaande wordt het Open Nederlands Kampioenschap in de Hansa-klasse verzeild op het Pikmeer en de Wijde Ee. Er zullen zo’n 20 boten strijden om de felbegeerde wimpel van het Watersportverbond.

KWV Frisia is vereerd deze strijd samen met de Hansa klasseorganisatie te mogen organiseren. Sinds de komst van het Marit Bouwmeester Zeilcentrum is de commissie AIM (Alles is Mooglik) van de KWV Frisia zeer actief om het zeilen voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Tijdens het ONK zeilen we met 2 types uit de Hansa klasse. De Hansa Liberty, een éénmansboot die zeer geschikt is voor individuele aanpassingen en de Hansa 303 Wide, die zowel met één als twee man gevaren kan worden. De startgroep van de Liberty’s bestaat uit 14 boten waarvan er 5 volledig servo gestuurd zijn (Full Servo). Dat houdt in dat de stuurman/vrouw de gehele boot met 1 joy-stick kan bedienen. Dus het zowel het sturen als het bedienen van de zeilen gebeurt met behulp van servomotoren. De joystick is dan vergelijkbaar met die van de rolstoel waarmee de deelnemers zich op de wal verplaatsen. Europees gezien heeft Nederland relatief de grootste groep Liberty zeilers. De Hansa 303 Wide die internationaal een groter veld vertegenwoordigd, blijft in Nederland qua wedstrijdzeilen wat achter. We zijn dan ook verheugd dat we in een startveld van zes boten twee boten uit Engeland hebben die zich mengen in de strijd.

Zo’n 30-tal vrijwilligers zullen zich dit weekend inzetten om alles in goede banen te leiden. Naast de wedstrijdcommissie, die verantwoordelijk is voor de wedstrijd op zich, helpen zij mee om de boten en deelnemers op tijd klaar te krijgen. Op de wal bij het Zeilcentrum staan een viertal tilliften klaar om de 70 kg zware midzwaarden in de boten te tillen. Daarnaast worden een groot aantal deelnemers ook m.b.v. deze liften in de boten getild. Op het water varen tijdens de wedstrijden 6 standby boten om te assisteren. Naast de eigen bijdrage van de deelnemers zijn we zeer verheugd dat een groot aantal sponsoren dit allemaal mogelijk maakt.

Op zaterdag en zondag vaart de aangepaste rondvaartboot Markol uit Grou voor belangstellenden en sponsoren om de strijd van nabij mee te maken.

Meer informatie is te krijgen bijde commissie “Alles is Mooglik” via

De officiële aankondiging van het kampioenschap en de wedstrijdbepalingen staan op de site van de hansaklasse nederland.

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?