Zaterdagmorgen vanaf negen uur verzamelden zich 50 Skipkesilers bij het Marit Bouwmeester Zeilcentrum Grou om voor de tweede keer dit jaar de strijd met elkaar aan te gaan. Een fantastische opkomst, met veel debutanten! Voordat de wedstrijd daadwerkelijk van start ging, werden de Skipkes eerst volledig uitgedost met de meest indrukwekkende versiersels. Het ‘Piratenskipke’ van Luuk de Jong sleepte de 1e prijs voor het mooist versierde Skipke in de wacht. 

Rond half tien gaf spreekstalmeester Feike Jan Hoekstra aan de Zeilkoningin en Hofdame het startsein om vanaf de praam van Michiel Kalsbeek een Skipke het wedstrijdveld op te sturen en de wedstrijd op deze wijze te openen. Het zou het eerste ‘triuwerke’ zijn van de velen die hierna volgden. De wind was verraderlijk, de wedstrijdleiding heeft tot wel drie keer toe de startlijn inclusief praam moeten verleggen. Met als gevolg dat sommige Skipkes behoorlijk wat vaaruren hebben gemaakt en dat iedere schipper tactisch en strategisch op scherp moest staan. Elk nadeel, in dit geval het herstarten en het (her)trimmen van de tuigjes, had ook z’n voordeel! Toen de finishlijn goed lag en de tuigen juist getrimd waren, hadden vele Skipkes ‘it brûs foar de kop’! Skipkes zeilden met hoge snelheid de finishlijn over of in sommige gevallen zelfs richting Pikmar of het Griene Brechje. Dit laatste heeft de pret zeker niet mogen drukken, er is in elke klasse prachtig gezeild!

Het werd in de Frisia-finale zelfs nog even flink doorbijten wie er als eerste de finish zou gaan passeren en de wisselbeker mee naar huis mocht nemen. Maaike de Jong wist uiteindelijk de eerste prijs in de wacht te slepen, gevolgd door Jolien Anema (debutant met een leenskipke) en Ruben Landstra. Bente Oosterwegel wist net als bij de Opening Watersportseizoen op 21 april de winst in de Klompke Klasse te pakken, op de 2e plaats eindigde Hugo Landstra en op de 3e plaats Maaike de Jong. In de Nostalgie Klasse heeft Jorrit Post gewonnen, gevolgd door Djurre Sjoerdsma en Silke Postma op de 3e plaats.

Het skipkesilen is maandag 10 september om 17.25 uur te zien op Omrop Fryslân in het programma Hea.

©2024 KWV Frisia Grou

Contact

Wil je informatie over KWV Frisia, vul dan dit formulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?